Kollektif bilinç nedir?



Evet sevgili okurlar... Bugün biraz değişik bir konuyla ilgili yazmak istiyorum. Biraz da kültürlenelim, bakış açımızı genişletelim. Daha önce kollektif bilinç diye bir şey duymuş muydunuz? Bu konularla ilgilenenler varsa benim gibi duymuştur muhakkak. Carl Gustav Jung zamanında beri süregelen bir meseledir kendileri.

Ortak bilinç(dışı) ya da kollektif bilinç(dışı); kendi bilincimizin ya da bilinçaltımızın dışında ortak başka bir bilinçtir. Biz bunun farkına varamayız ve bu kişisel bir şey değildir. Bu ortak bilinçdışında bilgiler saklıdır ve biz bazen onları rüyalar bazense görü olarak görebiliriz. Jung'a göre arketipler ve içgüdüler de ortak bilinçdışından gelmektedir.




Aşağıda paylaştığım bir videoda çok ilginç bir örnek veriyor Sinan Canan. İskoçya'da koyunlar, koyun otlaklarından çıkmasın diye büyük hendekler kazılıyor ve yere ızgaralar koyuluyor. Bizim koyunlardan biri bir gün düşüyor ve yuvarlanarak ızgaradan geçiyor. Bunu gören diğer üçkağıtçı koyunlar da hemen kapıyor olayı ve onlar da bu ızgaralardan yuvarlanarak geçmeye başlıyor. Fakat ilginç olan kısım şu ki aynı anda, İskoçya'nın farklı farklı yerlerindeki koyunlar da aynı hareketi yapmaya başlıyorlar! Birbirlerini hiçbir şekilde görmemiş olan bu koyunlar, ızgaralardan yuvarlanarak geçmeye başlıyorlar. İşte bu noktada kollektif bilinçdışı devreye giriyor. Biri bir şeyi düşündüğünde o otomatik olarak kollektif bilinçdışına kaydolduğu için oradan bu bilgiye ulaşabiliyor. Koyunlar da telefonla haberleşemediğine göre sanırım orada da böyle bir olay gerçekleşiyor.


Düşünsenize; bundan ne iyi roman ya da öykü konusu çıkar. Aslında bir şey düşündüğümüzde onu yazmasak ya da paylaşmasak bile başka birilerinin ona ulaşma ihtimali var. Eh bu işe uyanan hırsızlar olursa kötü tabii. Ama iyi tarafı, bizim düşüncelerimizin başkaların da faydalı olabileceği. 

Carl Gustav Jung ne diyordu?

İnsanın bir makineden ibaret olduğunu savunan pozitivizmi reddediyordu
Ruhun gizemine inanıyordu
Paranormal aktivitelerle ilgileniyordu
Bilinçdışının, Freud gibi sadece bir çöp kutusu olduğuna inanmıyordu
Rüyaların, bilinçdışına ulaşmanın önemli bit yolu olduğunu düşünüyordu
Kollektif bilinçdışının; bilinçdışının ötesine uzanan bir olgu olduğunu söylüyordu
Düşünceleri; bizim oluşturmadığımızı, onların bize ulaştıklarını savunuyordu

Yorumlar

  1. Selamlar blogunuzu takipteyim sizde blogumu takip edip son yazıma yorum yaparsanız çok ama çok mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
  2. Tam da Jung ile ilgili bir ödev hazırlığına başladığım sırada yazınıza denk gelmem ilginç bir tesadüf oldu. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Son yazının Jung'tan bahsettiği zamanda bloğunu ziyaret etmem de telepatik bir durum belki kim bilir ;) Sevgiler kocaman...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarınızı keyifle okuyorum. Ziyaret etmenize çok sevindimm

      Sil
  4. Aslında Freud'a az haksızlık yapılmış gibi...
    Tanrı'nın da Kollektif bilinç eylemi olduğunu okumuştum. Yani aslında insan beyni ortak kökten türediğinden toplu bilinçlerin bireyde bitmesi durumu var. Bir nevi birçok bilinçaltı durum da buna dayanıyor. Ha her zaman kendime dediğim bir şey: Evrende her şeyin bilimsel bir açıklaması vardır. O nedenle Freud'u destekledğim doğrudur ama Jung da ayrı değerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmm ben burada biraz daha Jung'a yakın düşünüyorum sanırım:) ama Freud olmasaydı da Jung Jung olamazdı

      Sil
  5. Bir örnekte birini çok fazla düşündüğümüzde onun bizi aramısı olur mu ki ? Ama bir de şu var ortak bilinç olsa rüyalarda başkalarının ortak bilince attığı kişileri görmemiz lazım. Mesela doğuştan görme engelli birisi gören birinin bilince attıği şeyleri görmesi lazım. Ama onu algilayamadığı için göremeyebilir. 😅 İyice karıştı ya. Ama epey bi derin düşünülmesi gereken konu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç böyle düşünmemiştim. İlginç bir bakış açısı oldu benim için

      Sil
  6. Koyunlarla ilgili olan kısım gerçekten enteresandı. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar